Çarşamba Ovası, 2025’te fındık ve kivi başta olmak üzere birçok meyvede Samsun’da lider. Hangi meyvede ne kadar üretim yapıldı?
Samsun’un Çarşamba ilçesi, 2025 yılı meyve üretiminde fındık başta olmak üzere birçok üründe zirvede yer aldı. Çarşamba Ovası, özellikle fındık ve kivi üretimindeki yüksek oranlarıyla dikkat çekiyor.
Çarşamba Ovası’nda 2025 yılında 455 bin dekar alanda yaklaşık 41 bin ton fındık üretimi yapıldı. Bu rakam, Samsun genelindeki toplam 115 bin tonluk üretimin yüzde 35’ini oluşturarak Çarşamba’yı il genelinde ilk sıraya taşıdı.
Fındığa alternatif olarak önerilen kivi, Çarşamba Ovası’nda yaklaşık 5 bin dekar alanda 13 bin ton üretildi. Samsun genelindeki 14 bin tonluk kivi üretiminin yüzde 95’i bu ovadan sağlandı.
Çarşamba Ovası, şeftali, elma, ceviz ve Trabzon hurması üretiminde de il genelinde ilk sırada yer alıyor. Şeftali üretiminde il genelinin yüzde 76’sı, elma üretiminde ise yüzde 60’ı Çarşamba Ovası’ndan karşılanıyor. Trabzon hurması üretiminin de yarısından fazlası bu ovada gerçekleşiyor.
Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.