ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Trakya ve Güney Marmara’da 7/24 deprem izleme ağı kurulacağını açıkladı. İşte detaylar…
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Trakya ve Güney Marmara’daki deprem hareketliliğini izlemek amacıyla 28 noktadan oluşan bir jeodezi ağı kurulacağını duyurdu. “TR-TRAK-GNSS Projesi” ile bölgedeki tektonik hareketler 7/24 takip edilecek.
Trakya Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı da olan Prof. Dr. Erenoğlu, 6 Şubat depremlerinin ardından deprem gerçeğine hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekti. Üniversite kampüslerinde güvenli alanlar oluşturmanın öncelikli strateji haline geldiğini belirtti.
Erenoğlu, projenin 6 üniversitenin stratejik işbirliği ile hayata geçirileceğini ve bölgedeki tektonik deformasyonu gerçek zamanlı olarak izlemeyi amaçladığını vurguladı. Sistem, yaşam alanlarını ve kentleri sürekli izleyerek bina deformasyonlarını ortaya çıkaracak.
Projenin finansmanının üniversitelerin öz kaynaklarıyla sağlanacağını belirten Erenoğlu, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) desteğiyle kurulacak istasyonların maliyetinin düşük olacağını söyledi. Geleneksel sistemlere göre daha ekonomik olan “Düşük Maliyetli GNSS” cihazları kullanılacak.
Prof. Dr. Erenoğlu ayrıca, 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.
Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.