Son Dakika
--:--:--
Gündem

Avrupa’dan Kritik Ziyaret: Türkiye-AB İlişkilerinde Yeni Bir Soluk mu?

AB Genişlemeden Sorumlu Üyesi Kos’un Türkiye ziyareti, ikili ilişkilerde yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Bakan Fidan ile yapılacak görüşmelerde tam üyelik hedefi, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisi gibi kritik konular masaya yatırılacak.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Avrupa’dan Kritik Ziyaret: Türkiye-AB İlişkilerinde Yeni Bir Soluk mu?

Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilerde yeni bir eşiğe gelindiğini gösteren önemli bir gelişme yaşanıyor. AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Kos, kritik temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye geliyor. Bu ziyaret, ikili ilişkilerin geleceği açısından büyük önem taşıyor ve Ankara’nın Avrupa yolculuğundaki kararlılığını bir kez daha vurgulama fırsatı sunuyor.

Ankara’dan Net Mesaj: Tam Üyelik Hedefi ve Beklentiler

Dışişleri Bakanı Fidan’ın, AB Komiseri Kos ile yapacağı görüşmelerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirlediği vizyon çerçevesinde, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefinden sapmadığını güçlü bir şekilde dile getirmesi bekleniyor. Bu, sadece bir temenni değil, aynı zamanda stratejik bir duruşun altını çiziyor.

Ankara, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye yönelik politikalarında daha önyargısız, rasyonel ve liyakat odaklı, adil bir tutum benimsemesi gerektiğine dikkat çekecek. Bakan Fidan, Türkiye’nin diğer aday ülkelerle yürütülen tüm süreç ve diyaloglara eşit koşullarda dahil edilmesinin önemini vurgulayarak, mevcut tıkanıklıkların acilen giderilmesi için kapsamlı ve çok katmanlı bir işbirliği çerçevesine ihtiyaç duyulduğunu belirtecek.

İlişkilerde Sürdürülebilirlik İçin Somut Adımlar Şart

Türkiye, ilişkilerin daha öngörülebilir ve istikrarlı bir zemine oturması için AB’den somut beklentilere sahip. Özellikle, 15 Temmuz 2019 tarihli AB Dış İlişkiler Konseyi kararlarının tamamen kaldırılması, bu beklentilerin başında geliyor. Ayrıca, Türkiye-AB arasındaki kurumsal danışma mekanizmalarının yeniden aktif hale getirilmesi, Ortaklık Konseyi ile siyasi, enerji ve ulaştırma gibi başlıklardaki Yüksek Düzeyli Diyalog toplantılarının hızla düzenlenmesi de gündemdeki öncelikler arasında yer alıyor.

Ekonomik Köprüleri Güçlendirmek: Gümrük Birliği ve Yatırımlar

Türkiye ve AB arasındaki ticaret hacmi, ilişkilerin stratejik derinliğini gözler önüne seriyor. Avrupa Birliği, Türkiye’nin en büyük, Türkiye ise AB’nin beşinci büyük ticaret ortağı konumunda. Bu güçlü bağ, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerinin bir an önce başlamasını zorunlu kılıyor. Bakan Fidan’ın bu konunun “elzem” olduğunu vurgulaması bekleniyor.

Ayrıca, bölgedeki inovasyon tabanlı ve sürdürülebilir yatırımların canlandırılması adına, Avrupa Yatırım Bankası’nın (AYB) Türkiye’deki faaliyetlerine tamamen geri dönüşünün sağlanması da kritik bir başlık. Bu adımlar, iki taraf için de yeni ekonomik fırsatlar yaratma potansiyeli taşıyor.

Göç, Vize ve Bağlantısallık Alanlarında Yeni Ufuklar

Göç meselesinde adil bir yük ve sorumluluk paylaşımı temelinde işbirliğinin yeniden şekillendirilmesi, görüşmelerin önemli bir parçasını oluşturacak. Bununla birlikte, uzun süredir gündemde olan Vize Serbestisi Diyaloğu sürecinin tamamlanması ve kolaylaştırıcı tedbirlerin etkin bir şekilde hayata geçirilmesi beklentisi dile getirilecek.

Schengen vizesi uygulamalarında Türk vatandaşlarına yönelik iyileştirmeler öngören 15 Temmuz 2025 tarihli Uygulama Kararı’nın, özellikle Türk tır sürücülerini de kapsayacak biçimde hayata geçirilmesi gerektiğinin altı çizilecek. Bağlantısallık, enerji, ulaştırma ve dijitalleşme alanlarında eşgüdümün artırılması, Karadeniz, Güney Kafkasya ve Orta Asya’da istikrar ve ekonomik dayanıklılığın pekişmesi için hayati önem taşıyor.

Karadeniz’den Küresel Arenaya: Güvenlik ve Bölgesel Koordinasyon

Türkiye’nin ulaştırma ve bağlantısallık alanında bölgesel bir kilit aktör olması, bu alandaki yakın işbirliğinin her iki taraf için de faydalı olacağına işaret ediyor. Bakan Fidan, Avrupa güvenlik mimarisinin, Türkiye’nin bölgedeki merkezi ve etkin jeopolitik rolü, imkan ve kabiliyetleri hesaba katılmadan inşa edilemeyeceğine dikkat çekecek.

Özellikle Karadeniz Stratejisi bağlamında Türkiye ve AB’nin birlikte hareket etmesinin taşıdığı değer vurgulanacak. AB’nin güvenlik ve savunma alanındaki girişimlerinde stratejik bir vizyon ve sorumlulukla hareket etmesi beklenirken, Rusya-Ukrayna Savaşı, Gazze ve Filistin’deki gelişmeler, Suriye, Libya ve İran gibi bölgesel meselelerde derinlemesine istişare ve eşgüdümün önemi bir kez daha ortaya konacak.

İkili İlişkilerde Son Dönemdeki Dinamizm

Türkiye-AB ilişkilerinde son dönemde kayda değer bir ivme yakalandı. 15 Temmuz 2019’da askıya alınan Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog yeniden başlamış, Türkiye, AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantılarına (Gymnich) davet edilmiş ve Avrupa Yatırım Bankası Türkiye’deki faaliyetlerine kısmen dönmüştü. 2025 yılı bu anlamda birçok üst düzey temas ve toplantıya ev sahipliği yaptı:

  • AB Komisyonu üyelerinin Türkiye ziyaretleri.
  • Türk bakanların Brüksel ve diğer Avrupa başkentlerindeki önemli toplantılara katılımı.
  • Yüksek Düzeyli Ekonomik, Ticaret, Göç ve Güvenlik, İklim, Bilim ve Teknoloji Diyalogları.
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesine iştiraki.

Bu temaslar, iki taraf arasındaki diyalog kanallarının açık tutulması ve karşılıklı anlayışın artırılması adına olumlu sinyaller veriyor. Bakan Fidan’ın daha önce 25 Temmuz 2025’te İstanbul’da, en son ise 2 Aralık 2025’te Brüksel’de Kos’u ağırlamış olması da bu dinamizmin göstergesi niteliğinde.

Kos’un Türkiye ziyareti, hem geçmişteki bu olumlu ivmeyi sürdürme hem de gelecek odaklı bir yol haritası çizme potansiyeli taşıyor. Ankara, bu ziyareti Avrupa Birliği ile uzun vadeli ve yapıcı bir ilişkiyi yeniden tesis etme yolunda güçlü bir adım olarak görüyor.

Benzer Haberler

Tümü
Bakan Kurum İzmir Heyetini Ağırladı
Bakan Kurum İzmir Heyetini Ağırladı
Günlük Rutine Göre Anne Bebek Çantası Seçimi İçin Beslenme ve Kullanım Ömrü Soruları
Günlük Rutine Göre Anne Bebek Çantası Seçimi İçin Beslenme ve Kullanım Ömrü Soruları
Çevre Şehir ve İnsan Dergisi 8. Sayısı Çıktı
Çevre Şehir ve İnsan Dergisi 8. Sayısı Çıktı
Aydın Açıklarında 14 Düzensiz Göçmen Kurtarıldı, 1 Şüpheli Yakalandı
Aydın Açıklarında 14 Düzensiz Göçmen Kurtarıldı, 1 Şüpheli Yakalandı
Suç Gelirlerinin Aklanmasına Operasyon 5 Milyar TL Varlık Ele Geçirildi
Suç Gelirlerinin Aklanmasına Operasyon 5 Milyar TL Varlık Ele Geçirildi
33 İlde Göçmen Kaçakçılığı Operasyonu 51 Şüpheli Gözaltında
33 İlde Göçmen Kaçakçılığı Operasyonu 51 Şüpheli Gözaltında
Haberin Doğru Adresi
Halk Gazetesi

Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.

TikTok Ücretsiz Beğeni