Karadeniz’deki Yağışlar ve Atmosferik Afetler Artıyor
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Karadeniz bölgesindeki iklim değişikliğine dikkat çekti. Karadeniz’de bazı günler 29 dereceye kadar yükselen sıcaklıkların buharlaşmayı artırdığını belirten Kurdoğlu, bu durumun dağlara orografik yağışları getirerek yağışların artmasına sebep olduğunu söyledi. Son yıllarda atmosferik afetlerin yıkıcı etkisinin neredeyse 2,5 kat arttığını ifade etti.
Dünyanın Ekosistemleri Tehlikede
Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, ekosistemlerdeki parçalanmanın arttığını ve dünya genelinde deniz ve kara ekosistemlerinin büyük bir dönüşüm geçirdiğini belirtti. Kurdoğlu, ekosistemlerdeki bozulmanın canlıların varlığını tehlikeye düşürdüğünü vurgulayarak, omurgalılarda ve yaban hayvanlarının popülasyonunda ciddi azalmaların yaşandığını açıkladı.
Doğal Alanların Korunması Şart
Uzmanlar, iklim değişikliği ve atmosferik afetlerle mücadelede doğal alanların korunmasının önemine dikkat çekiyor. Kurdoğlu, felaket eşiğine gelindiğini ve korunan alan oranının artırılması gerektiğini belirtti. Doğal çözümlerin önemine değinen Kurdoğlu, mühendislik yapılarıyla mücadelenin doğaya zarar verdiğini ve doğal alanların korunarak felaketi önlemenin gerekliliğine vurgu yaptı.