Özel diyaliz merkezleri, kronik böbrek yetmezliği olan hastalar için tedavi sunuyor. Böbrek atık maddeleri ve fazla sıvıyı vücuttan uzaklaştıramadığı durumlarda biriken zararlı maddeler vücuda zarar verir. Diyaliz işlemi ile bu görev böbrekten alınarak bir makine yardımı ile yapılır.
Diyaliz tedavisi ile böbreklerin tüm görevi alınmaz. Kalan kısımlar için ise hastalara kullanmaları için belirli ilaçlar Maltepe özel diyaliz merkezleri tarafından verilir. Düzenli olarak bu ilaçları kullanan hasta diyaliz tedavisini desteklemiş olur.
Bir diyalizer, ince elyaf içermekte olan yapay filtre olarak tanımlanır. Lifler, yarı geçirgen diyaliz zarı olarak adlandırılan, duvardaki mikroskobik gözeneklerle oyuk şekildedir. Hemodiyaliz işlemi sırasında toksinleri uzaklaştırmak için, özel bir diyaliz sıvısı filtreden akar ve böylece kan içi boş fiberden akarken lifleri dışarıdan yıkar. Yarı geçirgen olan diyaliz membranı nedeni ile de toksinler, üre ve diğer küçük parçacıklar membrandan geçer.
Diyaliz Atıkları Vücuttan Nasıl Uzaklaştırılır
Özel diyaliz merkezleri uyguladığı diyaliz tedavisi ile vücuttaki atıkları ve toksinleri dışarı atar. Metabolik toksinlerin membrandan diyaliz sıvısına aktarılması doğal bir işleme dayanır. Farklı molekül konsantrasyonlarına sahip olan kan ve diyaliz sıvısı, yarı geçirgen olan bir zar ile ayrıldığında, moleküller zardan daha düşük konsantrasyona doğru hareket eder. Bununla beraber, büyük proteinler ve kan hücreleri, küçük olan zar gözeneklerinden geçemeyecek büyüklüktedir ve bu nede ile de kanda kalmaya devam ederler.
Hemodiyalizde yapay olan bir zar yani diyalizör kullanılır. Buna karşılık olarak da periton diyalizinde (karın duvarlarını çevreleyen periton) doğal yarı geçirgen bir diyaliz zarı şeklinde kullanılır.
Diyalizde Vücuttan Fazla Suyun Atılışı
Kronik böbrek yetmezliği olan hastalar genel olarak aşırı sıvı ile ilgili olarak problem yaşar. Bunun nedeni ise hastanın idrara çıkmak ile ilgili yaşadığı sorunlar oluyor. Özel diyaliz merkezleri yaşanılan böbrek rahatsızlığının vücutta oluşturduğu olumsuz durumları ortadan kaldırmak ve hastanın yaşam kalitesini arttırmak adına son teknoloji tekniklerle harmanladığı diyaliz tedavisi ile hizmet veriyor.
Periton diyalizi sırasında vücutta bulunan fazla suyun alınması için, diyaliz sıvısına şeker ilave edilir. Şeker molekülleri periton zarından kolay bir şekilde geçemediği için vücut suyu, sıvı konsantrasyonundaki farkı dengelemek adına peritondan diyaliz sıvısına geçer. Bu işlem genel olarak osmoz olarak da bilinir. Sürekli olarak taze diyaliz sıvısı getirerek, böbreklerin çıkarmadığı ve vücutta toplanacak olan fazla su kandan alınır.
Hemodiyaliz işleminde kullanılacak olan bir diğer işlem ise konveksiyondur. Konveksiyon, özellikle etkili bir hemodiyaliz türü olan hemodiyafiltrasyon işleminde oldukça önemli bir rol oynar. Konveksiyon işleminde, hidrostatik basınç kullanılarak su membrandan itilir. Su ile birlikte bu basınç, yarı geçirgen olan membrandan toksinleri ve atık molekülleri sürükler.
Diyalizde Tedavi Konumları
Diyaliz tedavisi hastanede, tıbbi bir tesiste ya da evde yapılabilir. Hem hemodiyaliz hem de periton diyalizi, tıbbi tesis ya da ev içinde rahat bir şekilde sağlanır.
Özel diyaliz merkezleri böbrek hastalarına haftanın 2-3 günü merkez içi diyaliz imkanı sunar. Tedavi için merkeze gelen hasta, doktorların, hasta bakıcıların ilgisi ve kontrolü ile tedavisini tamamlar. Hastanın bir seansı bittikten sonra diğer tedavi seansı hasta danışmanı tarafından ayarlanır. Bir diyaliz işlemi yaklaşık olarak 4 saat sürer. Hasta tedavisi için merkeze gelirken özel servis ile ücretsiz olarak evinden alınır ve tedavi sonrasında tekrar evine özel servis ile bırakılır. Hastanın iyi bir tedavi süresi yaşaması adına merkez en kaliteli hizmeti sunar.