Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de Düzenlenen Etkinlik Küresel Gıda Güvenliği Sorunlarını Ele Aldı
Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Bölge Başkanlığı tarafından düzenlenen “3. IAOM Avrasya Konferansı ve Sergisi” Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de başladı.
Değişen İklimde Sürdürülebilir Gıda Güvenliği Ön Planda
IAOM Başkanı, etkinliğin açılışında, küresel ekonomik belirsizlikler, jeopolitik gerginlikler ve teknolojik dönüşümün getirdiği zorluklara dikkat çekti. Özellikle küresel ısınma ve iklim değişikliğinin su ve tarım üzerindeki etkilerine vurgu yapan Yumaklı, gıda arz güvenliğinin stratejik bir alan olduğunu belirtti.
Gıda Güvenliği ve Nüfus Artışı
Kovid-19 ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatan Yumaklı, gelecekteki nüfus artışının gıda ve su talebini artıracağını dile getirdi. Dünya nüfusunun 2050’de 10 milyara çıkması beklenirken, gıda ve suya olan ihtiyacın artacağı uyarısında bulundu.
Değirmencilik Sektöründe Talep Artışı Bekleniyor
FAO verilerine göre, nüfus artışıyla 2050’de suya ve gıdaya olan talebin artacağını belirten Yumaklı, değirmencilik sektöründe ciddi bir talep artışı öngördüklerini ifade etti. Dünya değirmencilik ürünleri ticaret hacminin son 5 yılda yüzde 40 arttığını ve sektörde ciddi bir talep artışı beklediklerini dile getirdi.
Türkiye Değirmen Sektörünün Geleceği
Türkiye’nin değirmen sektöründe lider konumunu sürdürdüğünü belirten Yumaklı, Türk değirmen sektörünün dünya ihracatındaki başarısını vurguladı. Türkiye’nin dünya un pazarındaki payının yüzde 23 olduğunu belirten Yumaklı, sektörün 2024’te yeni bir rekor kırmasını beklediklerini ifade etti.
Yumaklı, Türk değirmen sektörünün dünya genelinde önemli bir yere sahip olduğunu ve sektörün gelecekte de liderliğini sürdüreceğine inandıklarını sözlerine ekledi.