Türkiye’de yağışlar mevsim normallerini aşarken, su rezervleri doldu. Baraj doluluk oranları yüzde 56,9’a yükseldi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün mart ayı istatistikleri, Türkiye genelinde yağışların mevsim normallerinin ve geçen yıla göre arttığını ortaya koydu. 1 Ekim 2025-31 Mart 2026 dönemini kapsayan 6 aylık su yılı yağışları, ortalama 468,8 milimetre ile normalinin üzerinde gerçekleşti. Mart ayı ortalama sıcaklığı ise 7,5 santigrat derece olarak ölçüldü.
Yağışlardaki artış ve sıcaklıkların normallere yakın seyretmesi, tarımsal üretimin normal seyrinde devam etmesini sağladı. Marmara Bölgesi’nde hububat gelişimi sağlıklı ilerlerken, kuraklık riski bulunmuyor. Ege Bölgesi’nde de durum benzer olup, bazı alanlarda su fazlalığına bağlı verim kaybı riski oluştu.
Akdeniz Bölgesi’nde aşırı yağışlar lokal zararlara yol açarken, İç Anadolu’da bitki gelişimi dengeli ve yüksek potansiyelle sürüyor. Karadeniz’de yüksek kesimlerdeki kar örtüsü faaliyetleri sınırlasa da genel gelişim normal seyrediyor. Doğu Anadolu’da kar örtüsü bitki gelişimini yavaşlatırken, aynı zamanda su kaynağı sağlıyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise aşırı yağışlar sonucu su birikmesi, sararma ve mantari hastalıklar gibi sorunlar gözlemlendi. Türkiye genelinde dengeli ortam, bitki gelişimi için elverişli bir zemin oluşturdu.
Yağışlardaki belirgin artış, su kaynaklarını olumlu etkileyerek kuraklık riskini büyük ölçüde azalttı. Mart 2025’te yüzde 43,9 olan baraj doluluk oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 56,9’a yükselerek su rezervlerinde olumlu bir tablo çizdi. Bu durum, 2025-2026 tarım sezonu için yüksek verim potansiyeli beklentisini artırdı.
Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.