Riyad’da gerçekleşen tarihi zirvede Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ekonomik ilişkilerin zirveye tırmandığını müjdeledi. İki ülke liderlerinin vizyoner önderliğinde şekillenen bu güçlü iş birliği, ticaret hacmini kısa vadede 10 milyar dolara taşımayı hedefliyor. Enerjiden müteahhitliğe, savunmadan doğrudan yatırımlara kadar pek çok alanda çığır açacak projelerle dolu bu yeni dönem, bölge ekonomisine dinamizm katmaya hazırlanıyor.
Riyad, geçtiğimiz günlerde iki kadim dost ülkenin, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın, ekonomik geleceğini şekillendirecek tarihi bir zirveye ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyaretinde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Suudi Arabistan’ın yatırım teşvik ve kolaylaştırma ajansı Invest Saudi iş birliğinde düzenlenen “Suudi Arabistan-Türkiye Yatırım Forumu”, iş dünyasının ve kamu temsilcilerinin yoğun ilgisiyle karşılandı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, forumun açılışında yaptığı konuşmada, Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Halid bin Abdulaziz el-Falih’in yanı sıra tam 700’ü aşkın iş insanı ve kamu temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen bu buluşmanın, iki ülke arasındaki en kalabalık etkinlik olduğunu vurguladı. Bolat, son yıllarda liderler arasındaki samimi dostluğun ve iş birliğinin, Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerini siyasetten ekonomiye, savunmadan enerjiye kadar her alanda üst seviyelere taşıdığının altını çizdi.
Küresel ekonomideki son dönemdeki durgunluğa rağmen, beklentilerin yukarı yönlü bir ivme kazanacağını belirten Bakan Bolat, iki ülkenin kıymetli liderlerinin vizyoner bakış açılarının, ekonomik, siyasi, savunma sanayisi ve enerji ilişkilerini stratejik bir düzeye çıkarma kararının ardındaki ana motivasyon olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Riyad ziyaretinin “tarihi bir nitelik” taşıdığını söyleyen Bolat, bu ziyaretin hem bakanlıklar hem de iş dünyası arasında çok sayıda anlaşmaya zemin hazırlayacağını müjdeledi.
“Bu anlaşmalarla Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri çok daha büyük seviyelere yükselecek, sarsılmaz dostluğumuz ve kardeşliğimiz ekonomik alanda da perçinlenmiş olacaktır.” sözleriyle, geleceğe dair güçlü bir mesaj verdi.
Bakan Bolat, konuşmasında Türkiye’nin son 23 yılda ekonomi, yatırım, kişi başına düşen milli gelir, gayrisafi yurt içi hasıla ve büyüme gibi kilit alanlarda kaydettiği dikkat çekici ilerlemelere değindi. Ülkenin bu muazzam gelişiminde, ihracata dayalı büyüme modelinin, hem uluslararası hem de yerli yatırımların teşvik edilmesinin, yapılan reformların ve Gümrük Birliği’nin esaslı bir rol oynadığını vurguladı.
Türkiye’nin mal ve hizmet dış ticaretinde 2025 sonu itibarıyla 820 milyar dolarlık devasa bir büyüklüğe ulaştığını dile getiren Bolat, bu tutarın milli gelirin yarısından daha fazlasına tekabül ettiğini belirtti:
Suudi Arabistan’ın Türkiye için hem enerji hem de müteahhitlik sektörlerinde stratejik bir partner olduğunu ifade eden Bolat, Türk müteahhitlerinin Suudi Arabistan’daki 434 projeyi tamamlayarak 32,5 milyar dolarlık kayda değer bir iş hacmi yarattığını hatırlattı. Suudi Arabistan’ın 2030 Kalkınma Vizyonu projeleri, 2030 Expo Riyad ve 2034 Dünya Futbol Şampiyonası gibi dev organizasyonlara ev sahipliği yapacak olmasının, müteahhitlik ve inşaat sektöründe yeni ve devasa iş birliği fırsatlarını beraberinde getireceğinin altını çizdi.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin halihazırda 8,6 milyar doları aştığını kaydeden Bakan Bolat, liderlerin belirlediği kısa vadede 10 milyar dolar, uzun vadede ise 30 milyar dolar hedeflerine ulaşmak için canla başla çalışacaklarını belirtti. Bu iddialı hedefler doğrultusunda, “2026’nın 10 milyar dolar hedefini gerçekleştireceğimiz yıl olmasını temenni ediyorum.” diyerek umutlarını dile getirdi.
Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki iş birliğinin enerji alanında da hız kesmeden ilerlediğini vurguladı. Özellikle yenilenebilir enerji sektöründe 2 milyar dolar değerinde önemli Suudi yatırımlarının bulunduğunu ve devam eden görüşmelerle bu rakamın birkaç milyar dolar daha artacağına inandıklarını ifade etti. Türkiye’den Suudi Arabistan’a yapılan yatırımın ise 117 milyon dolar seviyesinde olduğunu ekledi. Bu çabaların temelinde, ticareti ve enerji iş birliğini artırmak, ulaştırma koridorlarını genişletmek ve iyileştirmek, her iki ülkede de doğrudan uluslararası yatırımları çoğaltmak yatıyor. Ayrıca, savunma sanayisinde de Türkiye-Suudi Arabistan iş birliğinin gerek tedarik gerekse ortak üretim alanında önemli bir ivme kazandığını belirtti.
Suudi Arabistanlı yetkililere teşekkürlerini sunan Bolat, “Türkiye-Suudi Arabistan ittifakı daha birçok projede, işbirliklerinde ve savunma sanayisinde büyük işler başaracaktır.” diyerek bu stratejik ortaklığın geleceğine dair güvenini tazeledi.
Bakan Bolat, iki ülkenin Gazze’nin ve Ukrayna’nın yeniden imarı gibi küresel hassasiyet taşıyan konularda da üçüncü ülkelerle önemli iş birliklerine imza atabileceğine işaret etti. Bu bağlamda, Suudi Arabistanlı firmalarla iş birliğine hazır olduklarını dile getiren Bolat, “Türkiye ve Suudi Arabistan’ın Gazze’nin yeniden inşasında, orada çok büyük zulüm ve yıkım yaşayan Filistinli kardeşlerimizin ülkesinin, bölgesinin yeniden inşasında da büyük bir işbirliği yapacağına eminim.” sözleriyle, insani ve stratejik sorumluluklarının altını çizdi.
Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.