Son Dakika
--:--:--
Gündem

Oto Ekspertizde Yeni Dönem Başlıyor TSE Standardı ve Dijitalleşme Zorunlu Oluyor

Oto ekspertiz sektöründe yeni dönem başlıyor. Nisan veya Mayıs’ta yürürlüğe girecek yönetmelik, firmalara TSE standardı ve dijital rapor zorunluluğu getiriyor.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Oto Ekspertizde Yeni Dönem Başlıyor TSE Standardı ve Dijitalleşme Zorunlu Oluyor

Türkiye’deki oto ekspertiz sektöründe tüketici mağduriyetlerini önlemeyi hedefleyen yeni yönetmelik çalışmaları tamamlandı. Türkiye Araç Satış Sonrası Hizmetler Federasyonu (TOBFED) öncülüğünde, Ticaret Bakanlığı ve Türk Standardları Enstitüsü (TSE) iş birliğiyle hazırlanan düzenlemenin Nisan veya Mayıs aylarında Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor. Yeni kurallar, ekspertiz firmalarına TSE standartlarına uyum ve raporlarda dijitalleşme zorunluluğu getiriyor.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, kurallara uymayan ekspertiz işletmelerinin çalışma izinleri iptal edilecek. TOBFED Başkanı Serkan Bakırtaş, TRT Haber’e yaptığı açıklamada, sektörde şeffaflığı artıracak ve kayıt dışılığı engelleyecek bu adımların kısa süre içinde hayata geçirileceğini belirtti.

Bakırtaş, yaklaşık bir yıldır süren çalışmaların bu ay sonunda tamamlanacağını aktardı. Türkiye genelinde 7 bine yakın ekspertiz işletmesi bulunduğunu ve yılda yaklaşık 10 milyon aracın el değiştirdiğini ifade etti. Bu yoğunlukta vatandaşların mağdur olmaması için dijitalleşmenin kritik önem taşıdığını vurguladı.

Ekspertiz Raporları Dijitalleşiyor, TSE Standardı Zorunlu Oluyor

Yeni sistemle birlikte, araç alıcıları tramer sorgusu üzerinden kaza geçmişine ulaşabildiği gibi, aracın daha önceki ekspertiz raporlarına da dijital ortamda erişebilecek. Bakırtaş, “Nasıl ki insanlar sağlık için check-up yaptırıyorsa benzer şekilde araçlar için de bunu yaptırıyoruz. Ancak aracın başından neler geçtiğini bilmemiz ve bununla ilgili belgelere istediğimiz zaman ulaşabilmemiz çok önemli” ifadelerini kullandı.

Halihazırda 7 bine yakın işletmeden yalnızca 800’ünün TSE standartlarında hizmet verdiğini belirten Bakırtaş, yeni düzenlemeyle TSE belgesi olmayan işletmelerin faaliyet gösteremeyeceğinin altını çizdi. Her işletmenin yetenek, liyakat, bilgi ve ekipman açısından TSE kriterlerine uygun olması gerekecek.

Elektrikli Araçlar İçin Mesleki Yeterlilik Belgesi Şart

Bakırtaş, sektördeki bu dönüşümle birlikte kayıt dışılığın önüne geçileceğini ve raporların tamamen dijitalleşeceğini söyledi. Ayrıca, mesleki yeterlilik belgeli ustaların bu işi yapacağını, böylece hem vatandaşların hem de işletmelerin şeffaf bir sürece dahil olacağını ekledi.

Özellikle elektrikli araçların artan satışına dikkat çeken Bakırtaş, bu araçların ekspertiz, tamir ve bakım süreçlerinin de üst seviyeye taşınacağını bildirdi. Yüksek voltaj barındıran elektrikli araçlara müdahale için mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale geleceğini, iş güvenliğinin bu alanda hayati önem taşıdığını vurguladı. Belge almayan firmaların bu hizmeti veremeyeceği belirtildi.

Benzer Haberler

Tümü
Seul’de 70 Yıllık Dostluğu Anlatan Fotoğraf Sergisi Açıldı
Seul’de 70 Yıllık Dostluğu Anlatan Fotoğraf Sergisi Açıldı
İzmir’in Ulaşımı İçin Bakanlık ve Büyükşehir Ortak Adım Attı
İzmir’in Ulaşımı İçin Bakanlık ve Büyükşehir Ortak Adım Attı
Cumhuriyet Bayramı’nda Raylı Sistemler Ücretsiz Olacak
Cumhuriyet Bayramı’nda Raylı Sistemler Ücretsiz Olacak
Lokmanın Üzerine Neden Tarçın ve Hindistan Cevizi Serpilir?
Lokmanın Üzerine Neden Tarçın ve Hindistan Cevizi Serpilir?
COP31 Yeşil Bölge Antalya’da Kapılarını Vatandaşlara Açıyor
COP31 Yeşil Bölge Antalya’da Kapılarını Vatandaşlara Açıyor
Mersin-Gaziantep Hızlı Tren Hattında Seyahat Süresi 2 Saat 15 Dakikaya İniyor
Mersin-Gaziantep Hızlı Tren Hattında Seyahat Süresi 2 Saat 15 Dakikaya İniyor
Haberin Doğru Adresi
Halk Gazetesi

Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.

TikTok Ücretsiz Beğeni