Son Dakika
--:--:--
Eğitim

Milli Eğitim Bakanı Tekin Yeni Müfredatı Açıkladı Haçlı Seferleri Sömürgecilik Oldu

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatta ‘Haçlı Seferleri’ yerine ‘Haçlı Saldırıları’, ‘Coğrafi Keşifler’ yerine ise ‘Sömürgecilik’ ifadelerinin kullanılacağını duyurdu.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Milli Eğitim Bakanı Tekin Yeni Müfredatı Açıkladı Haçlı Seferleri Sömürgecilik Oldu

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul’da düzenlenen bir etkinlikte yeni eğitim müfredatındaki kavramsal değişiklikleri duyurdu. Tekin, ‘Haçlı Seferleri’ yerine ‘Haçlı Saldırıları’ ve ‘Coğrafi Keşifler’ yerine ‘Sömürgecilik’ ifadelerinin kullanılacağını belirtti.

Büyük Çamlıca Camii yerleşkesindeki 1071 Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Maarifin Kalbinde Ramazan’ etkinliğinde konuşan Bakan Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile Batı merkezli bazı kavramların yeniden değerlendirildiğini açıkladı.

Kavramsal Değişiklikler ve Gerekçeleri

Tekin, ‘Haçlı Seferleri’ ifadesinin tarihsel gerçekliği yansıtmadığını savunarak, bunun yerine ‘Haçlı Saldırıları’ teriminin kullanılacağını söyledi. Sefer kelimesinin Türk kültüründe farklı bir çağrışımı olduğunu, oysa söz konusu olayların bir saldırı niteliği taşıdığını vurguladı.

Benzer şekilde, ‘Coğrafi Keşifler’ kavramının da yanıltıcı olduğunu belirten Bakan Tekin, bu terimin aslında sömürgeciliğin başlangıcını ifade ettiğini dile getirdi. Yeni müfredatta bu yaklaşımın esas alınacağını ifade etti.

Bakan Tekin ayrıca, ‘Orta Asya’ yerine ‘Türkistan’ kavramının kullanılacağını belirtti. Bu terimin siyasi atmosferin ürünü olduğunu, bilimsel karşılığının ise Türkistan olduğunu söyledi. ‘Ege Denizi’ yerine ‘Adalar Denizi’ gibi geçmişte kullanılan ifadelerin de milli bilinç üzerindeki etkisine dikkat çekti.

Tekin, konuşmasında milli bilinç ve değerlerin önemine de değindi. Gazze’deki saldırılar sonrası okullarda adalet, insan hakları, vatan sevgisi ve dayanışma gibi değerlerin öne çıkarıldığını belirtti. Emperyal güçlerin Türkiye’yi izlediğini ve milli şuurun canlı tutulması gerektiğini vurguladı.

Ramazan etkinliklerine yönelik eleştirilere de yanıt veren Tekin, bazı kesimlerin bu çalışmaları ‘Talibanizm’ olarak nitelendirdiğini söyledi. Etkinliklerin gönüllülük esasına dayandığını ve öğrencilere paylaşma, merhamet gibi değerleri kazandırmayı amaçladıklarını ifade etti.

Benzer Haberler

Tümü
2026 Sağlık Lisans Tamamlama Başvuruları Başlıyor
2026 Sağlık Lisans Tamamlama Başvuruları Başlıyor
2026 Sağlık Lisans Tamamlama Yerleştirme Sonuçları Açıklandı
2026 Sağlık Lisans Tamamlama Yerleştirme Sonuçları Açıklandı
Öncelikli Alanlarda Doktora Programı Tercih Süresi Uzatıldı
Öncelikli Alanlarda Doktora Programı Tercih Süresi Uzatıldı
Öncelikli Alanlarda Doktora Öğrenciliği İçin Başvurular Başladı
Öncelikli Alanlarda Doktora Öğrenciliği İçin Başvurular Başladı
Yükseköğretim Kurulu Sunucu Sistemlerinde Planlı Kesinti
Yükseköğretim Kurulu Sunucu Sistemlerinde Planlı Kesinti
İstanbul Teknik Üniversitesinde Yeşil Dönüşüm Konferansı
İstanbul Teknik Üniversitesinde Yeşil Dönüşüm Konferansı
Haberin Doğru Adresi
Halk Gazetesi

Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.

TikTok Ücretsiz Beğeni