Küresel piyasalar, Orta Doğu gerilimi ve artan enerji maliyetlerine rağmen toparlanırken, yatırımcılar Fed’in faiz kararını ve Powell’ın açıklamalarını bekliyor.
Küresel piyasalar, Orta Doğu’daki gerilimin ve enerji maliyetlerinin oluşturduğu risklere rağmen toparlanma eğilimi gösteriyor. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu akşam açıklayacağı faiz kararını ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı sözlü yönlendirmeleri dikkatle takip ediyor.
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları ile İran’dan gelen misillemeler, Orta Doğu’da gerilimi tırmandırdı. Bu durum, başta petrol arzı olmak üzere küresel ekonomi için önemli bir risk faktörü olmayı sürdürüyor.
Çatışmalarda bazı petrol tesisleri hedef alındı, Hürmüz Boğazı’nda deniz trafiği yavaşladı. Bu gelişmeler, enerji maliyetlerini artırarak küresel enflasyon risklerini yukarı yönlü besliyor.
Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda dün yüzde 2,9 artışla 100,9 dolardan kapandı. Yeni işlem gününde ise yüzde 2,6 düşüşle 98,2 dolarda seyrediyor.
Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, Bağdat ve Erbil’in petrol ihracatını yeniden başlatmak için anlaştığını duyurdu. Bu açıklama, piyasada arz taraflı riskleri bir nebze sınırlayarak fiyatlardaki yukarı yönlü baskıyı azalttı.
Enflasyon risklerindeki artış, merkez bankalarının para politikalarına ilişkin beklentileri zorlaştırıyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed’in politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıyor.
Fed’in faiz kararının ardından yayımlanacak “nokta grafiği”, gelecekteki politika adımlarının yönü ve zamanlamasına dair önemli ipuçları sunması bekleniyor. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,18 seviyesinde bulunuyor.
Dolar endeksi, Fed’e yönelik zayıflayan faiz indirimi beklentileri ve Orta Doğu’daki gerilimlerle güçleniyor. Altının ons fiyatı, beşinci işlem gününde de düşüşünü sürdürerek 4 bin 989 dolardan alıcı buluyor.
Avro Bölgesi’nde bugün şubat ayı enflasyon verileri açıklanacak. Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) aylık yüzde 0,7, yıllık yüzde 1,9 artması tahmin ediliyor.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) yarın açıklayacağı faiz kararları öncesinde, piyasalar iki bankanın da politika faizini sabit bırakmasını bekliyor.
Kurumsal tarafta, bazı hava yolu şirketleri Orta Doğu’daki gerilime rağmen güçlü talebe işaret etti. Şirketler, artan jet yakıtı fiyatlarına rağmen ilk çeyrek gelir beklentilerini yükselterek hisselerinde yükseliş yaşadı.
Delta’nın hisseleri yüzde 6,5, American Airlines’ın hisseleri yüzde 3,5 değer kazandı. Bu gelişmelerle S&P 500 endeksi yüzde 0,25, Nasdaq endeksi yüzde 0,47 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,1 yükseldi.
Avrupa borsaları dün alıcılı bir seyir izledi. İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,83, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,22, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,49 ve Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,71 değer kazandı.
Asya’da Çin hariç alıcılı bir görünüm öne çıktı. Petrol fiyatlarındaki yükselişin yavaşlaması ve İran’ın Hürmüz Boğazı’ndan geçişi engellemeyeceğine yönelik haberler, enerji maliyetleri riskini azalttı.
ABD’li çip devi Nvidia’nın Çin’de yapay zeka çipi üretimine yeniden başlayacağını duyurması, bölge piyasalarında risk iştahını artırdı. Güney Kore’de SK Hynix hisseleri yüzde 5, Samsung Electronics hisseleri yüzde 6’nın üzerinde değer kazandı.
Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,9, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,1 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 4 yükselirken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 düştü.
Yurt içinde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dün günü yüzde 2,01 değer kazanarak 13.217,60 puandan tamamladı. Dolar/TL ise bankalararası piyasanın açılışında 44,2140’tan işlem görüyor.
Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.