Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni yönetmeliğiyle kenevir yetiştiriciliği için Türkiye genelinde 21 ilde üretim kapıları aralandı. Lif, tohum, tıbbi ve kişisel bakım ürünleri amacıyla yapılacak ekimlerin detayları belli oldu.
Türkiye, kadim bir bitki olan kenevirin potansiyelini yeniden keşfetmeye hazırlanıyor! Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından titizlikle hazırlanan “Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolüne Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni düzenleme ile kenevir tarımında yepyeni bir sayfa açılırken, hem üreticiler hem de sektör için önemli fırsatlar doğdu.
Peki, bu yönetmelik neleri kapsıyor? Temelinde, kenevirin çok yönlü kullanım alanlarını göz önünde bulundurarak, ekimden hasada kadar tüm süreçleri sıkı bir kontrol çerçevesine almak yatıyor. Amaç, lifinden tohumuna, sapından tıbbi ürünlere kadar geniş bir yelpazede kenevir üretimini desteklerken, bitkinin amacı dışında kullanımına geçit vermemek.
Yeni yönetmelikle birlikte, ülkemizde kenevir yetiştiriciliği yapabilecek iller de netleşti. Özellikle lif, tohum ve sap üretimine odaklanan tarımsal faaliyetler için 21 il belirlendi. Bu iller, kenevirin verimli bir şekilde yetişebileceği coğrafyalar olarak öne çıkıyor.
Eğer aklınızda kenevirin liflerinden tekstil ürünleri üretmek, tohumlarından sağlıklı gıdalar veya yağlar elde etmek ya da saplarını farklı endüstrilerde değerlendirmek varsa, işte size yeşil ışık yakan şehirler:
Bu illerin yanı sıra, adı geçen illerin tüm ilçelerinde de bu tip kenevir yetiştiriciliği yapılabilecek. Yani, coğrafi kapsam oldukça geniş!
Kenevirin tıbbi ve sağlık ürünleri ile kişisel bakım ve destek ürünleri alanındaki kullanımı da ayrı bir başlık altında ele alınıyor. Bu tür özel üretimler için daha sıkı güvenlik ve kontrol tedbirleri ön planda tutuluyor.
Tıbbi ve sağlık ürünleri üretimine yönelik kenevir yetiştiriciliği, belirli ve denetimli alanlarda gerçekleşecek. Bu alanlar; Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğüne bağlı Afyon Alkaloidleri Fabrikası sahası, organize tarım bölgeleri ve Sağlık Bakanlığı’ndan özel izin almış, kapalı, iklimlendirmeli ve yüksek güvenlikli tesislerin bulunduğu il idari sınırları olarak belirlendi. Burada amaç, hassas bir denetimle kaliteli ve güvenli ürünler elde etmek.
Kişisel bakım ve destek ürünleri elde etmeye yönelik kenevir yetiştiriciliği ise daha geniş bir alana yayılabilecek. Bu tür ekimler, lif, sap ve tohum üretimine izin verilen 21 ilimizde veya tıbbi ve sağlık ürünlerinin yetiştirildiği yerlerde, açık ya da kapalı alanlarda yapılabilecek. Bitkinin uyuşturucu etkisi yaratmayacak oranlarda kullanılmasına özellikle dikkat edilecek.
Bu heyecan verici yeni dönemde kenevir yetiştirmek isteyenler için izin süreçleri de belli oldu:
Kenevir tarımındaki bu yeni soluk, hem ekonomiye katkı sunacak hem de ülkemizin tarımsal çeşitliliğine yeni bir boyut kazandıracak gibi görünüyor. Potansiyeli yüksek bu bitkinin doğru ve kontrollü bir şekilde değerlendirilmesi, gelecekte farklı endüstriler için de kapı aralayabilir.
Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.