IFAB, 2026 FIFA Dünya Kupası’nda da uygulanacak yeni kurallarla futbol sahalarında ayrımcı davranışlara karşı kırmızı kart uygulamasını hayata geçirdi.
Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), Kanada’nın Vancouver kentinde aldığı kararla, futbol sahalarında ayrımcılık ve uygunsuz davranışlarla mücadele etmek amacıyla FIFA’nın önerdiği iki kural değişikliğini oy birliğiyle onayladı. Bu yeni düzenlemeler, 2026 FIFA Dünya Kupası’nda da yürürlüğe girecek.
Yeni kurallar kapsamında, bir futbolcu ayrımcı bir davranışı gizlemek amacıyla ağzını kapatırsa hakem tarafından sarı kartla cezalandırılacak. Tekrarlanması halinde ise kırmızı kart çıkacak. Ayrıca, hakemin kararına tepki göstererek sahayı terk eden oyuncular veya bu eylemi teşvik eden görevliler de doğrudan kırmızı kart görecek.
Bu değişiklikler, futbol sahalarında karşılaşılan ırkçılık ve ayrımcılık vakalarına karşı daha caydırıcı bir tutum sergilemeyi amaçlıyor. Oyuncuların ve yetkililerin fair-play ilkelerine uyması gerektiği vurgulandı.
Şubat ayında oynanan bir UEFA Şampiyonlar Ligi maçında Real Madridli Vinicius Junior, rakibi Gianluca Prestianni’nin kendisine ırkçı ifadeler kullandığını iddia etmişti. Bu olay, ayrımcılıkla mücadele konusundaki güncel tartışmaları yeniden alevlendirmişti.
UEFA Disiplin Kurulu, Vinicius Junior ile yaşadığı gerilim sırasında ağzını kapatarak iddiaları reddeden Arjantinli futbolcu Prestianni’ye, ayrımcı davranışları nedeniyle 6 maç men cezası vermişti. Yeni IFAB kuralları, benzer durumların önlenmesinde daha net bir çerçeve sunacak.
Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.