felix markets felix markets finans felix markets felix markets pro felix markets 360
Son Dakika
--:--:--

EPDK Açıkladı Türkiye’nin Şubat Ayı Petrol İthalatı Geriledi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun şubat raporuna göre Türkiye’nin toplam petrol ithalatı azaldı, ancak ham petrol alımı önemli ölçüde arttı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
EPDK Açıkladı Türkiye’nin Şubat Ayı Petrol İthalatı Geriledi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanan şubat ayı ‘Petrol Piyasası Sektör Raporu’na göre, Türkiye’nin toplam petrol ithalatı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,84 oranında azalarak 3 milyon 512 bin 919 ton olarak kaydedildi. Bu dönemde en büyük ithalat kalemi olan ham petrol alımı ise yüzde 14,08’lik artışla 2 milyon 559 bin 916 tona ulaştı.

Şubat ayında motorin türleri ithalatı yüzde 30,93 düşüşle 702 bin 189 ton seviyesine geriledi. İthalatın kalan kısmını benzin ve fuel-oil türleri, havacılık ve denizcilik yakıtları ile diğer petrol ürünleri oluşturdu.

Türkiye, en fazla ham petrol ve petrol ürünlerini Rusya’dan tedarik etti. Rusya’dan 1 milyon 508 bin 282 ton ithalat yapılırken, bu ülkeyi 645 bin 346 tonla Irak ve 550 bin 184 tonla Kazakistan takip etti.

Yurt İçi Satışlar ve İhracat Verileri

Yurt içi benzin satışları, şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,73 artarak 417 bin 803 tona yükseldi. Toplam petrol ürünleri satışları yüzde 3,71 artışla 2 milyon 378 bin 526 ton, motorin satışları ise yüzde 1,11 artışla 1 milyon 834 bin 490 ton olarak gerçekleşti.

Aynı dönemde petrol piyasasında toplam ihracat yüzde 18,62 oranında düşerek 910 bin 559 ton oldu. Havacılık yakıtları ihracatı yüzde 30,07 artışla 401 bin 899 tona ulaşırken, motorin türleri ihracatı yüzde 83,43 azalarak 86 bin 439 tona geriledi.

Denizcilik yakıtları ihracatı yüzde 29,96 düşüşle 52 bin 538 ton olarak kaydedildi. Benzin türleri ihracatı ise yüzde 36,90’lık artışla 7 bin 224 tona çıktı.

Rafineri Üretiminde Artış Yaşandı

Şubat ayında toplam rafineri petrol ürünleri üretimi yüzde 2,80 oranında artarak 2 milyon 972 bin 124 ton seviyesine yükseldi. Havacılık yakıtları üretimi yüzde 17,55 artışla 488 bin 28 ton, benzin türleri üretimi ise yüzde 9,57 artışla 398 bin 990 ton olarak kaydedildi.

Motorin türleri üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,72 düşüş göstererek 1 milyon 203 bin 133 ton olarak gerçekleşti.

Benzer Haberler
Gram Altın Güne Düşüşle Başladı 6655 Lira
Gram Altın Güne Düşüşle Başladı 6655 Lira
TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal 2026 Sezonu İçin Yüksek Rekolte Beklentisini Açıkladı
TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal 2026 Sezonu İçin Yüksek Rekolte Beklentisini Açıkladı
Bakan Şimşek Bütçe Performansının Hedeflerle Uyumlu Olduğunu Açıkladı
Bakan Şimşek Bütçe Performansının Hedeflerle Uyumlu Olduğunu Açıkladı
Nisan Ayı Konut Satışları Yüzde 2,6 Arttı TÜİK Verileri Açıklandı
Nisan Ayı Konut Satışları Yüzde 2,6 Arttı TÜİK Verileri Açıklandı
Petrol Fiyatları İran Gerilimi ve Trump’ın Karar Beklentisiyle Yükseldi
Petrol Fiyatları İran Gerilimi ve Trump’ın Karar Beklentisiyle Yükseldi
BIST 100 Endeksi Günü Yükselişle Tamamladı 160 Milyar TL İşlem Hacmi Gerçekleşti
BIST 100 Endeksi Günü Yükselişle Tamamladı 160 Milyar TL İşlem Hacmi Gerçekleşti
Haberin Doğru Adresi
Halk Gazetesi

Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.