felix markets felix markets finans felix markets felix markets pro felix markets 360
Son Dakika
--:--:--

Bakan Yumaklı Kırsal Kalkınmaya 35 Milyon Euro IPARD III Desteği Açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Ankara’da IPARD III Programı kapsamında 155 yerel eylem grubuna 35 milyon euro destek sağlayacaklarını duyurdu.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bakan Yumaklı Kırsal Kalkınmaya 35 Milyon Euro IPARD III Desteği Açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara’da düzenlenen IPARD III Programı LEADER Yaklaşımı etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla 155 yerel eylem grubuna toplam 35 milyon euroluk bir destek paketi sunacaklarını duyurdu. Bu destek, Anadolu’daki köylerin ve kasabaların potansiyelini harekete geçirmeyi hedefliyor.

Bakan Yumaklı, kırsal kalkınmanın sadece tarımsal üretimden ibaret olmadığını vurguladı. Türkiye Yüzyılı vizyonunda kırsal alanları, ekonomi, sosyal doku, kadim kültür, çevre ve yetişmiş insan kaynağının birleştiği bir yaşam alanı olarak tanımladı. Bu yaklaşım, yerel dinamiklere duyulan güveni ve kırsal kalkınmaya bağlılığı somutlaştırıyor.

IPARD Destekleri 81 İle Yayıldı

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, IPARD serüveninde üretimi ve insanı merkeze alan bir anlayış benimsediklerini belirtti. Daha önce 42 ilde başarıyla tamamlanan IPARD I ve II programlarının ardından, IPARD III Programı’nı Türkiye’nin 81 iline yaygınlaştırdıklarını ifade etti. Bu yaygınlaşma, desteklerin sadece ekonomik büyüme değil, aynı zamanda fırsat eşitliğini kırsala taşıdığını gösteriyor. Bakanlık, her köşedeki girişimci, kadın ve gençleri Avrupa standartlarında desteklerle buluşturmayı amaçlıyor.

Bakan Yumaklı, devletin üreticilerin her adımında yanında olduğunu rakamlarla ortaya koydu. Geçen yıl doğrudan destekler, zirai don telafileri, yatırım teşvikleri ve kredilerle sektöre toplam 706 milyar lira aktarıldığını bildirdi. Ayrıca, 2026 yılında sulama yatırımlarından kredi sübvansiyonlarına kadar 938 milyar liralık rekor bir bütçeyi sektörün hizmetine sunacaklarını duyurdu. Son 23 yılda IPARD, Kırsal Kalkınma Yatırımları Programı ve Genç Çiftçi gibi projelerle 101 bin projeye 237 milyar lira destek sağlandı ve 287 bin kişilik istihdam oluşturuldu. Orman köylerinin kalkınması için ORKÖY kapsamında 300 bine yakın projeye 47 milyar lira hibe verildi.

LEADER Yaklaşımı Kırsalda Yeni Bir Kültür Oluşturdu

Yumaklı, IPARD-TKDK hibe destekleri kapsamında bugüne kadar 27 binden fazla projeye destek sözleşmesi imzaladıklarını açıkladı. Bu projelerle 129 milyar lira hibe ödenerek 273 milyar liralık yatırım hayata geçirildi ve 107 binden fazla istihdam oluşturuldu. Özellikle 14 bin genç ve 7 binden fazla kadın girişimci desteklenerek toplam desteğin yarısı bu gruplara ayrıldı. Bakan, LEADER yaklaşımının yerel aktörleri bir araya getirerek kamu, özel sektör ve sivil toplumun ortak akılla hareket ettiği yeni bir kalkınma kültürü oluşturduğunu belirtti. Bu yaklaşım, sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel kalkınmayı da destekleyerek toplumsal dayanışmayı güçlendiriyor, yerel ürünlere katma değer katıyor ve kırsal turizmi geliştiriyor.

Yerel eylem gruplarının çalışmaları Türkiye’nin farklı bölgelerinde somut etkiler yarattı. Samsun’da 19 Mayıs Yerel Eylem Grubu öncülüğünde Engiz Kadın Kooperatifi desteklenerek kadın emeği ekonomik bir değere dönüştürüldü. Giresun’da Espiye Yerel Eylem Grubunun desteğiyle gelişen rafting faaliyetleri gençlerin başarısına ve bölge turizmine katkı sağladı. Denizli’de Kızılhisar Yerel Eylem Grubu, Serinhisar leblebisinin katma değerini artırdı. Şanlıurfa’da Hilvan Yerel Eylem Grubu okullarda müzik atölyeleri kurarak gençlerin sanata erişimini artırdı. Hasenek pekmezi, Alaçam pidesi, Yatağan kemik tarağı ve Çameli cevizi gibi ürünler, yerel eylem gruplarının çalışmaları sayesinde coğrafi işaretle tescillenerek değer kazandı.

Bakan Yumaklı, LEADER tedbirini ülke geneline yaygınlaştırma çalışmalarına devam edeceklerinin sözünü verdi. Geçtiğimiz ay yayımlanan IPARD III 2026 yılı çağrı takvimi kapsamında, yatırımcılara 85 milyon euro, kırsal altyapı projelerine ise 156 milyon euro olmak üzere toplamda 241 milyon euro destek sağlayacaklarını belirtti. Bu destekler, TKDK aracılığıyla ulaştırılacak. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ahmet Abdullah Antalyalı da bu yatırımların önemini vurgulayarak, desteklerin daha geniş alanlara yayılması için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından Bakan Yumaklı, destek almaya hak kazanan yerel eylem gruplarına çeklerini takdim etti.

Benzer Haberler
İran BM Temsilcisi İrevani Trump’ın Açıklamalarını Terörizmi Teşvik Olarak Nitelendirdi
İran BM Temsilcisi İrevani Trump’ın Açıklamalarını Terörizmi Teşvik Olarak Nitelendirdi
Bakan Yumaklı Kırsal Kalkınmaya 35 Milyon Euro IPARD III Desteği Açıkladı
Bakan Yumaklı Kırsal Kalkınmaya 35 Milyon Euro IPARD III Desteği Açıkladı
Türkiye’de 5G Yatırımları 145 Milyarı Aştı Mobil Abonelik 99 Milyonu Geçti
Türkiye’de 5G Yatırımları 145 Milyarı Aştı Mobil Abonelik 99 Milyonu Geçti
Hazine ve Maliye ile Merkez Bankası’ndan Reuters’ın Faiz Politikası İddialarına Yalanlama
Hazine ve Maliye ile Merkez Bankası’ndan Reuters’ın Faiz Politikası İddialarına Yalanlama
Gram Altın 6660 Lira Seviyesinde İşlem Görüyor
Gram Altın 6660 Lira Seviyesinde İşlem Görüyor
Trafiğe Kayıtlı Motosiklet Sayısı 7 Milyonu Aştı Artan Kaza Riski Dikkat Çekiyor
Trafiğe Kayıtlı Motosiklet Sayısı 7 Milyonu Aştı Artan Kaza Riski Dikkat Çekiyor
Haberin Doğru Adresi
Halk Gazetesi

Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.