Son Dakika
--:--:--
Teknoloji

Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’dan Starlink ve Kuiper Açıklaması Türkiye Görüşmeleri Tamamladı

Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Washington’da Starlink ve Kuiper gibi alçak yörünge uydu sistemlerinin Türkiye’ye gelişi için kritik görüşmeler yaptı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’dan Starlink ve Kuiper Açıklaması Türkiye Görüşmeleri Tamamladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Washington’da düzenlenen Satellite 2026 fuarında SpaceX’in Starlink ve Amazon’un Kuiper alçak yörünge uydu sistemlerinin Türkiye’deki faaliyetlerine ilişkin önemli görüşmeler gerçekleştirdiğini duyurdu. Sayan, bu firmalarla Türkiye’nin güvenlik ve regülasyon gereksinimleri hakkında bilgilendirmeler yapıldığını, uyum sağlamaları durumunda bir yol haritası sunulabileceğini belirtti. Bu adımlar, Türkiye’nin uydu teknolojileri alanındaki uluslararası işbirliklerini güçlendirme hedefinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Bakan Yardımcısı Sayan, Türkiye’nin uydu teknolojilerindeki yerli ve milli atılımları vurgularken, global şirketlerle işbirliğinin artırılmasına yönelik çalışmaların da devam ettiğini ifade etti. TÜRKSAT’ın fuarda Anuvu ve Viasat ile havacılık sektörüne yönelik iki anlaşmaya imza atması, bu işbirliği stratejisinin somut örnekleri arasında yer aldı.

Türkiye’nin Uydu Ekosistemi ve Yeni Projeler

Satellite 2026 fuarında Türkiye Pavilyonu’nda TÜRKSAT, TUSAŞ, ASELSAN ve PROFEN gibi önemli kuruluşlar yer aldı. Fergani Uzay ve CTech firmalarının yanı sıra yerli uydu ekosisteminden birçok şirket de fuara katılım gösterdi. Sayan, TÜRKSAT 5A, TÜRKSAT 5B ve TÜRKSAT 6A uyduları ile elde edilen birikimin, yeni uydu projelerinde yerli ve milli üretimi destekleyeceğini vurguladı. Önümüzdeki dönemde global üreticilerle ve yerli firmalarla yeni uydu projelerinin planlamaları yapılıyor.

5G ve Uydu Entegrasyonu

Mobil iletişimde 5G’ye geçiş süreci de Sayan’ın açıklamalarında yer aldı. Geçen yıl sonunda yapılan 5G ihalesiyle devlete 3,5 milyar dolarlık frekans ücreti tahsilatı başladı. 1 Nisan itibarıyla Türkiye genelinde 5G hizmeti resmen devreye alınacak. 31 Mart’ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek programla 5G’nin hizmete alınışı başlayacak.

Sayan, 5G’nin veri hızını artıracağını ve gecikme sürelerini azaltacağını belirtti. Fuarda 5G’nin uydu kapasitesiyle birlikte kullanımı da öne çıkan konular arasında yer aldı. Bu alandaki görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Sayan, Türkiye’nin 5G ile iletişimde yeni bir seviyeye ulaşacağını ifade etti.

Benzer Haberler

Tümü
TÜBA Heyeti 7. Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumunda Yer Aldı
TÜBA Heyeti 7. Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumunda Yer Aldı
Şeker, ISC Bölgesel İş Birliği Vizyonunu Taşkent’te Anlattı
Şeker, ISC Bölgesel İş Birliği Vizyonunu Taşkent’te Anlattı
Şeker: Bilimsel Üretimin Temelinde Etik ve Sorumluluk Var
Şeker: Bilimsel Üretimin Temelinde Etik ve Sorumluluk Var
TÜBA-GEBİP Üyeleri Bilimsel Değerlendirme Toplantısı İçin Ankara’da Buluştu
TÜBA-GEBİP Üyeleri Bilimsel Değerlendirme Toplantısı İçin Ankara’da Buluştu
TÜBA-GEBİP Yıllık Bilimsel Değerlendirme Toplantısı Ankara’da Başladı
TÜBA-GEBİP Yıllık Bilimsel Değerlendirme Toplantısı Ankara’da Başladı
Türkiye ITU Konseyi Üyeliği İçin Yeniden Aday
Türkiye ITU Konseyi Üyeliği İçin Yeniden Aday
Haberin Doğru Adresi
Halk Gazetesi

Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.

TikTok Ücretsiz Beğeni