Çoğu bebeğin dişleri 6 ila 12 ay arasında gelişir.
Yaklaşık 3 aylık bebekler ağızları ile dünyayı keşfetmeye başlayacak ve tükürükleri artacak ve ellerini ağızlarına sokmaya başlayacaklar. Birçok ebeveyn, bunun bebeğinin diş çıkarması anlamına gelip gelmediğini sorgular, ancak ilk diş genellikle yaklaşık 6 aylıkken görünür. Tipik olarak, ilk gelen dişler hemen hemen her zaman alt ön dişlerdir (alt orta kesici dişler) ve çoğu çocuk genellikle 3 yaşına kadar tüm süt dişlerine sahip olacaktır.
Florür, çocuğunuzun diyetine 6 aylıkken eklenmelidir…
İyi haber, florürün genellikle musluk suyuna eklenmesidir. Bebeğinize katı yiyecekler vermeye başladığınızda (yaklaşık 6 aylıkken) bir damlatmaz veya saman kâpta birkaç ons su verin. Musluk suyunuzun florür içerip içermediğini veya çocuğunuzun florür takviyesine gereksinimi vardır. Florür, çoğu şişelenmiş suda tipik olarak bulunmaz.
Diş Çıkarma Ağrısı…
Ara sıra sert bir gecede ağrıyan diş etlerine masaj yapmak, soğuk bir şeyler sunmak veya asetaminofen vermek bebeğinizin diş çıkarma ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabilir.
Genellikle diş çıkarmak çocuklarda çok fazla rahatsızlık yaratmaz, ancak birçok ebeveyn bebeklerinin diş çıkardığını anlayabilir. Bebekler dişin girdiği bölgede rahatsızlık belirtileri gösterebilir, dişin etrafındaki diş etleri şiş ve hassas olabilir ve bebek normalden çok daha fazla salya akabilir.
Çocuk doktorunuza bebeğinizin dişleri ve florürlü verniği sorun…
Düzenli sağlıklı çocuk ziyaretleri sırasında, çocuk doktorunuz sağlıklı olduklarından emin olmak için bebeğinizin dişlerini ve diş etlerini kontrol edecek ve onları bu şekilde nasıl koruyacağınız hakkında sizinle konuşacaktır. Çocuğunuzun henüz bir diş hekimi yoksa çocuk doktorunuza bebeğinizin dişlerine florür verniği uygulayıp uygulamayacağını sorun. Çocuğunuz diş hekimine sahip olduktan sonra, vernik diş muayenehanesinde uygulanabilir. Çocuğunuz florür verniği ne kadar erken alırsa diş çürümesini önlemeye yardımcı olmak o kadar iyidir.
İlk diş göründüğünde ilk diş randevunuzu alın…
Bebeğinizin ilk diş randevusunu, ilk diş çıktıktan sonra ve ilk doğum gününe kadar yapmaya çalışın.
Hem AAP hem de AAPD, tüm çocukların bir pediatrik diş hekimine gitmesini ve bir yaşına kadar bir “diş hekimi evi” kurmasını önermektedir. Bir pediatrik diş hekimi, tüm dişlerin normal bir şekilde geliştiğinden ve herhangi bir diş problemi olmadığından emin olacaktır.
Ayrıca uygun hijyen konusunda size daha fazla tavsiyede bulunacaktır. Çevrenizde pediatrik bir diş hekiminiz yoksa küçük çocukları rahat görebilecek bir genel diş hekimi bulun.