Gazze’ye insani yardım götürmek isteyen Küresel Sumud Filosu’na İsrail saldırısı sonrası alıkonulan aktivistler THY uçaklarıyla İstanbul’a döndü. Yaralılar ambulanslarla taşındı.
Gazze ablukasını kırmak ve insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosu’na uluslararası sularda İsrail ordusu tarafından saldırı düzenlendi. Saldırı sonrası alıkonulan aktivistleri taşıyan Türk Hava Yolları’na ait üç ayrı uçak, İstanbul Havalimanı’na iniş yaptı.
Aktivistler, havalimanının VIP Salonu’nda yakınları ve bazı yetkililer tarafından karşılandı. Yaralı olduğu belirlenen aktivistler, alanda hazır bekletilen ambulanslara nakledildi.
Karşılama işlemlerinin ardından aktivistlerin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma çerçevesinde İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesi bekleniyor.
İsrail’in uluslararası sularda müdahale ettiği ve alıkoyduğu Küresel Sumud Filosu aktivistleri, THY’ye ait uçaklarla Türkiye’ye getirildi. İstanbul Havalimanı’nda aktivistler için bir karşılama töreni düzenlendi.
VIP Salonu’nda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile diğer yetkililer aktivistleri karşıladı. Çelik, Küresel Sumud Filosu’nun Gazze’ye yönelik ilgiyi artırmak ve insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıktığını belirtti.
Ömer Çelik, filonun Gazze’deki duruma karşı durmak ve insanlığın sesini duyurmak için bu yolculuğu gerçekleştirdiğini vurguladı. Çelik, aktivistlerin maruz kaldığı zulümlere rağmen taşıdıkları mesajın sürdüğünü ifade etti.
Türkiye tarafından gönderilen uçaklarla ülkeye getirilen yaralıların ambulanslarla taşındığını kaydeden Çelik, bu durumun insanlık onuru adına mücadele edenlerin varlığını gösterdiğini söyledi. Dünyanın bu mesajı anlaması ve soykırım şebekesine karşı birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Hacı Ali Özel, İsrail’in bu müdahale ile uluslararası sularda üçüncü kez uluslararası hukuku ihlal ettiğini dile getirdi. Özel, üç uçakta bulunan 422 sivil aktivistin 85’inin Türk vatandaşı olduğunu, geri kalan 337 kişinin ise yaklaşık 40 farklı ülkeden geldiğini aktardı.
Altı kıtadan gelen aktivistlerin küresel bir sivil hareketi temsil ettiğini belirten Özel, müdahalenin Gazze’deki ihtiyaç sahiplerine insani yardım götürmek üzere yola çıkan aktivistlere yapıldığını söyledi. Özel, dünyanın bu durumu kınadığını ve Türkiye’nin her zaman vatandaşlarının yanında olacağını ifade etti.
Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.