Anadolu Üniversitesi’nde Türkiye’de ilk kez açılan Uzay Turizmi dersi, öğrencileri geleceğin turizm alanlarına hazırlıyor. Dr. Barış Seyhan, dersin yeni meslekler doğurduğunu belirtti.
Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü, Türkiye’de ilk kez ‘Uzay Turizmi’ dersi açarak öğrencilerini geleceğin turizm alanlarına hazırlıyor. Dr. Öğr. Üyesi Barış Seyhan’ın öncülüğünde verilen ders, öğrencilere yeni bir bakış açısı kazandırmayı ve bu alandaki gelişmeleri takip etmeyi amaçlıyor.
Dr. Öğr. Üyesi Barış Seyhan, dersin Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek, Anadolu Üniversitesi’nin ihtiyaçlarına göre 2020 yılında geliştirildiğini ifade etti. Bu ders, dünyadaki benzer içeriklerden faydalanılarak yerel gereksinimlere uyarlanmıştır.
Dersin temel amacı öğrencilere ‘yeni uzay’ konseptini benimsetmektir. Bu yaklaşım sadece uzaya seyahatle sınırlı kalmayıp, astrofotoğrafçılık ve göktaşı gözlem etkinlikleri gibi geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Uzay turizminin artık günümüzün bir gerçeği haline geldiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Seyhan, sektörde yeni mesleklerin doğduğunu belirtti.
Uluslararası bir araştırmaya göre uzay turu rehberliğinin geleceğin meslekleri arasında öne çıktığına dikkat çekildi. Bu durum, gençlerin uzay turizmi alanındaki potansiyel kariyer yollarını göstermektedir.
Öğrenciler, ders kapsamında uzayın temel kavramlarını öğrenirken, gerçek verilere dayalı hayali uzay turları tasarlıyor. Bu projeler, öğrencilerin yenilikçi üretim süreçlerine dahil olmalarını ve farklı disiplinlerle bağlantı kurmalarını sağlıyor.
Yapılan çalışmalar, yapay zeka kullanımını da teşvik ederek öğrencilerin derse olan ilgisini artırıyor. Bu uygulamalı eğitim yaklaşımı, teorik bilgiyi pratik becerilere dönüştürmeyi hedefliyor.
Dr. Öğr. Üyesi Barış Seyhan, Türkiye’nin uzay turizmi alanında ilerlemesi için uzay hukuku, gastronomi, rehberlik ve iletişim gibi alanların entegre çalışmasının önemini vurguladı. Uzay turizminin sadece uzaya gitmekle değil, sürecin her aşamasına katkıda bulunmakla ilgili olduğunu belirtti.
Bu dersi alan öğrencilerin gelecekte uzay gözlem noktaları, gökyüzü olayları ve tematik rotalar gibi alanlarda yeni kariyer fırsatları yakalayabileceği öngörülüyor. Bu, öğrencilere geniş bir profesyonel yelpaze sunuyor.
Dersin motivasyon kaynaklarından biri de Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın öğrencilerle buluşmasıydı. Bu tür etkinliklerin devam etmesi planlanıyor.
Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.