DSÖ, İsrail’in saldırıları altındaki Lübnan’da can kayıplarının bir haftada yüzde 50’den fazla arttığını bildirdi. Bulaşıcı hastalık riski artarken, sağlık kuruluşları da hedef alınıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail’in saldırıları altındaki Lübnan’da son bir haftada can kayıplarının yüzde 50’den fazla arttığını duyurdu. DSÖ yetkilisi **Dr. Richard Lindmeier**, BM Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada, artan can kayıpları ve sağlık hizmetlerine yönelik saldırılara dikkat çekti.
Lindmeier, İsrail saldırılarının yerinden edilmelere yol açtığını ve bu durumun özellikle aşırı kalabalık barınma koşullarında kızamık, hepatit A ve akut ishal gibi bulaşıcı hastalıkların yayılma riskini artırdığını belirtti. 674 toplu barınakta yaklaşık 140 bin kişinin barındığı bilgisini paylaşan Lindmeier, bu durumun mevcut hizmetler üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu vurguladı.
Yerinden edilenlerin yüzde 53’ünün kadın ve kız çocukları olduğunu belirten Lindmeier, çocukların da orantısız şekilde etkilendiğini söyledi. On binlerce çocuğun giderek daha kırılgan koşullarda yaşadığını ifade etti. Lindmeier, 6 Nisan itibarıyla İsrail saldırıları sonucu en az 1461 kişinin hayatını kaybettiğini, bu sayının 129’unun çocuk olduğunu ve 4 bin 400’den fazla kişinin de yaralandığını kaydetti. Özellikle son bir haftada ölümlerde keskin bir artış yaşandığını vurguladı.
İsrail ordusunun tahliye emirleri nedeniyle 51 sağlık merkezi ve 6 hastanenin kapandığına işaret eden Lindmeier, 2 Mart’tan bu yana sağlık kuruluşlarına yönelik 92 saldırının doğrulandığını ve bu saldırılarda 53 kişinin öldüğünü, 137 kişinin ise yaralandığını bildirdi. 5 Nisan’da Lübnan’ın en büyük kamu sağlık tesisi olan Refik Hariri Üniversitesi Hastanesi yakınlarında düzenlenen saldırıda en az 4 kişinin öldüğü ve 39 kişinin yaralandığı bilgisi paylaşıldı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü **Babar Baloch**, 2 Mart’tan bu yana ülke içinde bir milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini aktardı. Bu süreçte yaklaşık 200 Suriyeli mülteci ile 32 bin Lübnanlının Suriye’ye geçtiği bilgisini de ekledi.
BM Cenevre Ofisi İletişim Direktörü **Alessandra Vellucci**, ABD, İran ve bölgesel arabulucular arasında 45 günlük bir ateşkes sağlanmasına yönelik girişimler olduğu iddialarına ilişkin, BM’nin henüz bu çabalara dahil olmadığını ancak Genel Sekreter’in belirttiği gibi barışa yönelik her türlü çabayı desteklemeye hazır olduklarını söyledi.
Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.