Nöroloji Uzmanı Dr. Merve Korukcu, Ramazan’da migren hastalarının oruç tutarken dikkat etmesi gerekenleri anlattı. Sahur, sıvı tüketimi ve uyku düzeni kritik önem taşıyor.
Nöroloji Uzmanı Dr. Merve Korukcu, Ramazan ayında uzun süreli açlık ve susuzluğun migren hastalarında baş ağrılarını tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Korukcu, alınabilecek önlemler hakkında açıklamalarda bulundu.
Migren hastalarının sahur öğününü atlamaması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Merve Korukcu, bu öğünün gün içindeki kan şekeri düşüklüğüne bağlı baş ağrılarını azaltabileceğini ifade etti. Sahurda protein ve lif ağırlıklı, kan şekerini dengeleyecek besinlerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Korukcu, yumurta, yoğurt, peynir, tam tahıllı ürünler ve ceviz gibi gıdaların önerildiğini söyledi. Basit şekerli gıdalardan kaçınılması gerektiğini de ekledi.
İftar ile sahur arasında yeterli miktarda su tüketilmesinin, susuzluğa bağlı baş ağrılarını önlemede kritik rol oynadığını belirtti.
Değişen uyku saatlerinin migren ataklarını artırabileceğine dikkat çeken Korukcu, mümkün olduğunca düzenli uyku saatleri oluşturulması ve gün içinde kısa dinlenme araları planlanmasının faydalı olacağını söyledi.
Uzun süreli açlığın kan şekeri dengesini bozarak beyin damarlarında değişikliklere yol açabileceğini ve migren hastalarında daha şiddetli ataklara neden olabileceğini ifade eden Korukcu, baş ağrısının şiddetlenmesi, görme kaybı veya bulantı-kusma gibi belirtilerde mutlaka uzman doktor değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Kronik migren hastalarının Ramazan döneminde baş ağrılarını ihmal etmemesi ve düzenli kontrollerini aksatmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.