DASK’ın Doğal Afetlere Karşı Bilinçlendirme ve Finansal Güvence Çalışmaları
17 Ağustos 1999 depremi, Türkiye’de derin izler bırakırken, beraberinde bilinçlenme sürecini getirdi. Bu acı deneyim, doğal afetlere karşı hazırlıklı olmanın önemini vurgulayarak afet yönetimiyle ilgili önlemlerin hızla hayata geçirilmesine öncülük etti.
DASK’ın Kuruluşu ve Hedefleri
2000 yılında kurulan DASK, toplumun depreme karşı bilinçlenmesini artırmayı ve afetler karşısındaki finansal gücü yükseltmeyi amaçlıyor. Tam sigortalılık hedefiyle çalışan DASK, teknik işleticiliğin Türk Reasürans’a devredilmesi sonrasında deprem sürecini bütüncül şekilde ele alarak faaliyetlerini daha etkin ve sürekli kılmak için çalışmalar yaptı.
Güçlendirme Çalışmaları
DASK, Ankara’da Olağanüstü Yönetim Merkezi açarak, Ana Veri Merkezi’ni yedekleyerek İstanbul’dan Ankara’ya taşıdı. Teknolojik altyapıyı yenileyerek ihbar sistemini güncelledi. Sigorta bilincini artırmak ve toplumun dayanıklılığını güçlendirmek için çaba harcayan DASK, bugün de aynı kararlılıkla çalışmalarına devam ediyor.
Sigortalılık Oranları
Marmara bölgesinde sigortalılık oranı %64 iken Türkiye genelinde zorunlu deprem sigortası poliçesi sayısı 11,3 milyonu aşarak sigortalılık oranı %57 seviyesine ulaştı. Diğer bölgelerde ise sigortalılık oranları şöyle: Ege %57, İç Anadolu %51, Doğu Anadolu %59, Akdeniz %54, Güneydoğu Anadolu %50 ve Karadeniz %45.
Ödeme Gücü ve Reasürans Kapasitesi
DASK’ın ödeme gücü 280 milyar liraya çıkarken azami teminat tutarı da 1,5 milyon liraya yükseldi. Tüm bu güvenceler uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından “A” ve üzeri düzeyde derecelendirilen reasürörlerden sağlanıyor.
Gelecek Planları
DASK, ZAS kapsamını genişleterek sel, taşkın, heyelan, orman yangını, fırtına, çığ ve dolu gibi doğal afetleri de kapsayacak şekilde finansal güvence sunmayı hedefliyor. Bu çalışmalarla, toplumun her kesiminde depremle yaşam bilincini artırmayı ve finansal güvenceyi daha da güçlendirmeyi planlıyor.