Gaz Sancısı Nedir?
İnsanlarda sindirim sisteminde öğütülen yemeklerden bu süreç sonunda belirli miktarda gaz açığa çıkmaktadır. Buna ek olarak beslenme sırasında ağızdan giren gazlar da mideye kadar gitmektedir. Bu gibi durumlarda sindirim sisteminde bulunan gazlar özellikle bebeklerde dışarı kolayca atılamaz.
Bağırsak hareketleri kısıtlı olan bebekler bağırsak bölgesinde oluşan gazları dışarı atmakta zorlanırlar. Bu durum bebeğin karın bölgesinde ağrıya sebep olduğu için tüm gece ağlamasına yol açabilir.
Gaz Sancısı Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerin rahatsızlık durumlarında çok belirgin tepkiler vermedikleri herkes tarafından bilinmektedir. Duyum böyle olunca bir bebeğin yaşadığı sıkıntının ne olduğunu anlamak da her zaman kolay olmamaktadır. Gaz sancısı da bu anlaşılması zor durumlardan biridir.
Gaz sancısının oluşması bebeğin beslenmesini takip edecek şekilde olmaktadır. Beslendikten sonra bebeğin sindirim sürecin oluşan gazlar sindirim sisteminde birikmeye başlar. Özellikle bağırsak bölgesinde biriken bu gazlar beslenmeden yaklaşık 2.5 saat sonra etkisini göstermeye başlayacaktır. İlk anlarda hafif şekilde huysuz hale gelen bebek daha sonra şiddetli şekilde ağlamaya başlayacaktır. Bebeğin bu durumunun çözülmesi için yapılabilecek birkaç yöntem de mevcut.
Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer?
Gaz sancısının yaşandığını düşünen ebeveynler öncelikle bu gazı evde kendileri çıkarmayı deneyebilirler. Bebeğe bir takım masajlar ile destek olarak gazın çıkarılması mümkündür. Öncelikle bebek yüz üstü yatırılarak sırtına masaj yapmayı deneyebilirsiniz. Bu süreçte karın bölgesinde oluşan baskı bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştıracaktır.
Bunun dışında yine bebeği omuz bölgenize alarak da sırtına ve karnına hafif masajlar yapabilirsiniz. Bu masajlar bebeği rahatlatır ve bağırsak hareketlerine yardımcı olur. Aynı zamanda çocuğu kucakta taşımak bu süreçte ağlamasını da azaltacaktır.
Bu çözümlerin hiçbiri yeterli gelmeyebilir. Bu gibi durumlarda çocuğun bir uzman desteği olmadan gaz sancısından kurtulması mümkün olmayabilir. Bu nedenle ağlamanın kesilmediği ve gazın atılamadığı durumlarda doktora başvurmak gerekir.
Bebeklerde Gaz Problemi Ve Önerileri
Bebeklerde Emzirme Sıklığı Nasıl Olmalı?
Karda Mahsur Kalan Bebek Yoğun Uğraşlar Sonucu Kurtarıldı
Bebeklerde Emzik Kullanımında Mutlaka Bunlara Dikkat Edin
Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesine Dikkat