Üniversitede bir süre hukuk okudu. Sonrasında ise filoloji, psikoloji, felsefe ve sanat tarihi bölümlerinde okudu. Ancak hiçbirinden mezun olamadı.
Üniversitede okurken bir taraftan da İETT’de yarı zamanlı olarak çalıştı.
Tuncel Kurtiz, oyunculuğa tiyatro ile başladı. İlk oyununu 1959 yılında Dormen Tiyatrosu’nda oynadı. Daha sonra yurt içinde yurt dışında bir çok tiyatroda sahneye çıktı. Keşanlı Ali Destanı, Şeyh Bedrettin Destanı, Devr-i Süleyman gibi bir çok tiyatro oyununu başarıyla oynadı.
Sonra kariyerine sinema ile devam etti. İlk filmi 1965 yılında Orhan Günşiray’la birlikte rol aldığı Şeytanın Uçakları oldu. Sonra da bir daha sinemadan kopamadı.
Yılmaz Güney’in Sürü, Duvar ve Umut gibi unutulmaz filmlerinde rol aldı. Yine sinema tarihimizin diğer klasiklerinden Otobüs ve Kanal gibi filmlerde rol aldı.
Derken 12 Eylül 1980 yılında darbe yaşanır. 1984 yılında Yılmaz Güney de ölünce memleketine küser ve yurt dışına gider. İsveç, Amerika ve Almanya’da tiyatro kariyerini başarıyla sürdürür. Yetenekleri sayesinde bir çok tiyatro ve sinema projesinde yer alır.
1990’larda yeniden yurda dönüş yapar. Solcu olarak bilinen yönetmen, yapımcı ve oyuncularla ilişkilerini kesmez.
Genç kuşağın Tuncel Kurtiz ile tanışması ise televizyon dizileri sayesinde olur. Genç kuşak onu Ezel’de Ramiz Dayı olarak, Muhteşem Yüzyıl dizisinde Şeyhülislam Ebusuud Efendi olarak tanıdı. O kadar çok sevildi ki adına fan klüpler bile kuruldu. Hatta filmde seslendirdiği bazı ifadeler dillerden düşmez oldu.
Sanat hayatı boyunca ulusal ve uluslararası olmak üzere sayısız ödül kazandı. Ama en güzeli galiba Ekim 2011’de 48. Altın Portakal Film Festivali’nde verilen Yaşam Boyu Onur Ödülü oldu.
Kurtiz, sinema ve tiyatro çalışmalarının yanında seslendirme çalışmaları da yaptı. Karakteristik bir ses sahipti. En son çalışması Bosna ile ilgili Çupriya adlı belgeseli seslendirmişti.
Son yıllarını Edremit’te eşi ve kayın biraderi ile birlikte işlettiği Zeytinbağı adlı butik otelde geçiriyordu. Hatta 2010 yaz döneminde NTV ekranlarında Tuncel Kurtiz ve Dostları isimli bir program yapmıştı.
Tuncel Kurtiz, 27 Eylül 2013 tarihinde, arkasında inanılmaz büyük bir hayran kitlesi bırakarak, 77 yaşında hayata vefat etti.
Kendisi ile yapılan son bir söyleşide şöyle demişti: “Bilmem hangi alışveriş merkezinin bodrumuna in, oyna diyecekler bana. Oysa nerede benim Emek Tiyatro’m? Nerede benim Saray Tiyatro’m? Şimdi artık tiyatro oynayamıyorum, sağlığım elvermiyor. Hayatım kontrol altında. Şimdi 77 yaşındayım ama 87, 97 olmak istiyorum.”