Yöresel yemekler arasında baya popüler olan mantı yemeğinin birçok çeşidi bulunmaktadır.
Mantı Yemeği İçin Gerekli Malzemeler:
– Un (3 su bardağı)
– Su (1 su bardağı)
– Yumurta (1 adet)
Mantı Harcının Hazırlanması için:
– Kıyma (300 gram)
– Rendelenmiş kuru soğan (1 adet)
– Tuz (miktarı isteğe bağlı değişebilir)
– Karabiber (miktarı isteğe bağlı değişebilir)
– Maydanoz
Mantı Sosunun Hazırlanması İçin:
– Tereyağı ( 2 yemek kaşığı)
– Biber salçası ( 2 yemek kaşığı)
– Nane
– Sarımsak ( 1 veya 2 diş)
– Yoğurt
Mantı Hamurunun Hazırlanması:
Mantı yemeğiyle ilgili farkı şekillerde yemek tarifi bulmak mümkün. Mantı yemeğinin hazırlanmasına önce hamurdan başlanılır. Unun içine bir adet yumurta, tuz ve su ilave edilerek hamur kıvamına gelene kadar azar azar un ilave edilerek yoğurulur.
Yoğrulan hamur birkaç dakika dinlendirilir. Bu sırada mantının iç harcı hazırlanabilir.
Hamur, yapışmaması için üzerine un serpilmiş geniş bir tahtaya alınır. Hamur oklava yardımı ile ince bir şekil alana kadar açılır ve ince açılan hamur bıçak yardımıyla küçük kare şeklinde kesilir.
Patatesli Et Yemeği Nasıl Yapılır? Patatesli Et Yemeği Tarifi
Mantının İç Harcının Hazırlanması:
İç harcın hazırlanması için kıymanın içine tuz, karabiber ve iyice yıkayıp doğranan maydanoz ile rendelenmiş soğan katılır ve iyice karıştırılmak suretiyle mantının iç harcı hazırlanmış olur.
Hazırlanan mantı harcı kare şeklinde kesilen hamurlara eşit şekilde konulur. Hamur parçalarının köşeleri iyice birleştirilerek kapatılır. Mantılar isteğe göre üçgen veya muska biçiminde de kapatılabilir. Ayrıca piyasada mantıyı değişik şekillerde kapatmaya yarayan aletler de mevcuttur.
Mantıya şekil verme aşamasında dikkat edilmesi gerek en önemli hususlardan bir tanesi de mantıların iyice kapatılması gerekir. Aksi takdirde kaynama esnasında mantı açılarak iç harç suya karışabilir
Mantının Pişirilmesi, Sosunun Hazırlanması ve Servis Edilmesi:
Derin bir tencereye yarısına kadar su konulur ve kaynatılır. Su kaynadıktan sonra mantılar tencerenin içine atılır. Birkaç dakika yavaş yavaş karıştırılarak mantıların haşlanması beklenilir.
Haşlanan mantılar ocağın üzerinden alınır. Ve tencerenin içine biraz soğuk su ilave edilerek mantılar tencereden alınarak önceden hazırlanan servis tabağına konulur.
Mantının salçalı sosunun hazırlanması için tavada eriyen tereyağının içine salça ilave edilerek karıştırılır.
Yoğurt sosu için ise sarımsak ezilerek yoğurt ile karıştırılır. Sarımsak sevmeyenlerin olabilme ihtimaline karşı sofraya ayrıca sade yoğurtta konulabilir.
Yoğurdun haricinde tereyağı ve pul biber ile de sos hazırlanabilir. Bu da yemeğe farklı bir tat katacaktır.
Bütün bu işlemler bittikten sonra artık yemeği servis etme zamanı gelmiştir. Servis tabağına alınan mantıların üzerine önce soslu yoğurt gezdirilir daha sonra da salça sosu gezdirilerek yemek servis edilir.