Hisse senetleri genel itibariyle en eski biçimlerinin birisidir. Öyle ki borsaların kuruluşunun sebebi olarak da literatüre geçmiştir. Artık Günümüzde ise borsaların en yüksek işlem hacimli enstrümanıdır.
Sermaye firmalarının ortaklık ve paylarını belirlemek amacıyla ortaklarını vermiş oldukları temettü, hisse senedi, hisse senetleri genel itibarıyla Sermaye Piyasası kurulundan alınmış olan izinle çıkarılır ve her sermaye firması bu hakka sahip değildir.
Hisse senedi çıkarabilecek kurumları genel itibari ile sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ve Anonim şirketler başta olmak üzere özel kanunlar ile kurulmuş olan kurumlardır. Bu durumların hisse senetlerinde SPK denetiminde çıkarılması esastır.
Hisse senetleri belli bir ortaklığı ya da mülkiyeti temsil etmektedir. Şirketin işleyişini devam ettirdiği süre içerisinde hisse senetleri var olmaya devam edecektir ve firma hakaret ettiği müddetçe değer kazanacaktır. Sabit bir getirileri bulunmamaktadır. Yani şirket kar ettiği zaman hisse senedinin kâr zarar ettiği zamanda hisse senedi zarar edecektir.
Hisse senedinin sahibine getirisini genel itibariyle temettü adı verilmektedir. Hisse senedinin piyasa değerini değiştirmektedir. Borsada alınıp satılan hisse senetleri halka arz edilmiş hisse senetleri olarak adlandırılır. Halka arz edilmesinin sebebi ise yatırım yapmak isteyen vatandaşların bu hisse senedini tanıması ve ona göre işlem yapılır gerekir.
Hisse Senetlerinin Özellikleri Nelerdir?
Hisse senetlerinin hukuki tekniklerini genel itibariyle Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası kanunu incelemektedir. Türk Ticaret Kanunu’na göre hisse senetleri sermayesinin belli bir bölümünü temsil eden evrakları olarak nitelendirilmektedir. Şirketin esas sözleşmesi kapsamında sermayenin kaç hisse senedine bölüştürüleceği ve her ikisinin sermayesinin ne kadarını temsil ettiği belirtilmelidir.
Türk Ticaret Kanunu Tarafından Belirlenen Esaslara Göre Hisse Senetlerinin Üzerinde Bulunması Gereken Bilgiler Aşağıda Tek Tek Açıklanmıştır
- Öncelikli olarak şirketin iki yetkilisinin imzasının bulunması gerekir.
- Nama yazılı hisse senetlerinde hisse sahibi soyadı, adı ve ikametgâh adreslerinin belirtilmesi gerekir.
- Hisse senedinin nominal değeri ve türü belirtilmelidir.
- Kalite esas sermayesi ile ticaret sicil numarası ve tescil tarihi belirtilmelidir.
- Ayrıca şirketin unvanı da hisse senedinin üzerinde olmazsa olmaz ve yazılması gereken bilgilerin başında gelmektedir.