Bu durum aile içinde çözülen bir durum olsada eğer başaramadıysanız mutlaka bir uzmandan destek almalısınız. En önemli olan şu ki ebeveynler danışmaya çekiniyorlar. Halbuki çoğu insanlar danıştıktan sonra çocuklarındaki o farkı fark etmiştir. Danışmak aslında size bir ayna uzatmaktır. Sizin çocuğunuzda göremediğiniz ve sizin kendi davranışlarınızı size anlatan bir ayna. Çocuğunuza sürekli “ oğlum yapsana, kızım kıyafetlerini dağınık bırakma, toplasana, ders çalışmıyorsun, kitap okumuyorsun” gibi komutlar veriyorsunuz ve bu evde çatışmayla sonuçlanıyor. Yani ‘ yapacaksın’ sorusuna ‘ yapmıcam’ cevabı alırlar. Peki çocuğunuz ne zaman sorumluluk almaya başlar?
Çocuklar Ne Zaman Sorumluluk Almaya Başlar
Size ilginç gelebilir ama sorumluluk bir bebek 6 ayını tamamladıktan sonra eline bir şey alıp ağzına götürdüğünde sorumluluk almaya başlar. Evet bu kadar erken başlar. Eğer bir bebek elini istemsiz olarak birşey alarak ağzına götürüyorsa bu beslenmeyle alakalıdır. Yani beslenmesini kendisi karşılayabileceği sinyalini verir. Tabi bu örneğin birşey ısırarak olabilir. Peki siz çocuğunuzun beslenmesinden hala sorumlu musunuz? Hala bir yeri dağıttığında orayı siz mi topluyorsunuz? Kendi başına bir şeyleri yapması için fırsat veriyor musunuz? Bu soruları kendinize sormaya başlayabilirsiniz. Cevabınız evetse çocuğunuzdan sorumluluk almasını beklememelisiniz. Eğer bebeğiniz elini ağzına götürdüğünde siz onu alıp, elinizle veriyorsanız bu zamanla kaşığını, daha sonra odasını sizin toplamanız ve ödevlerini sizin yapmanız durumuna kadar gelir. Sonra bir bakarsınız ki 6 7 yaşında diş fırçalama gibi küçük sorumlulukları bile yapamadığını görürsünüz.
Çocuğunuza Fırsat Verin
Erken sorumluluk dönemini geçiren ebeveynler ne yapmalıdır? Unutmayın ki hiç bir şey için geç kalmış sayılmazsınız. Aksine bu tutumlara geç kaldı diye müdahale edilmezse ebeveyn olduğunda daha kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. İşte o zaman geç kaldık denilebilir. Yapmanız gereken çok basit öz bakımlarını kendileri yapmalarına izin vermenizdir. Örneğin diş fırçalamak gibi. Odasını toplamayan bir çocukla asla inatlaşmamalısınız. Toplamıyorsa “ peki sen bilirsin, ama eşyalarını rahat bulamayabilirsiniz” gibi cümlelerle geri çekilmeli ve ne yapacağı izlenmelidir. Çocuklarınız döker, kırar diye elindekileri almak yerine ona yapması için şans verin.