Kamu işçilerine yapılacak zammın açıklanmasının ardından gözler asgari ücretlerde yapılacak zamma çevrildi. Hükümet ile işçi sendikaları arasında 31 Mayıs’tan itibaren görüşülmeye devam eden maaş zamları sonuçlandı. Bu süreçte işçi sendikaları memur ve emekli için hükümetle sıkı bir pazarlık yapmıştı. Gelecek asgari ücret zamlarının kesinleşmesinde ise bu zamların ne olacağı merak konusu oldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamada Kamuda çalışan personelin taban fiyatının 4.100 TL’ye yükseltildiğini söylemesi, gelecek asgari ücret zamları için beklentileri etkiledi. Bilgin “Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Bu sözleşme Türkiye’nin Toplumsal barışına destek verecek bir sözleşmedir.” diyerek Öngörülecek zamların enflasyonla doğru orantılı olacağı yönde bir mesaj vermişti. Türkiye’nin büyüyen ekonomisinden memur ve emeklilerin gereken payı alacaklarının altını çizen Bilgin imzalanan sözleşmenin Cumhuriyet tarihinde ki en yüksek oranlar olduğunu açıkladı.
2022 asgari ücret zammının ne olacağı hala belirsizliğini korurken Haziran ayı maaş zamları ve enflasyon oranları tablosu ortaya konduğunda tahmini bir sonuç çıkarılabilir. Türkiye’de yapılan asgari ücret zamları enflasyonla doğru orantılı olduğundan tahmini bir rakama ulaşılabilir. Enflasyon oranları ise gerçek oran ve devletin sunduğu enflasyon oranları arasında bir tutarsızlık olsa da devletin sunduğu %9 ve %13 oranları resmi enflasyon oranı olarak kabul edilebilir. Market fiyatlarında özellikle gıda ürünlerinde %100’e varan zamlar direk olarak enflasyon oranlarına yansıtılmamakta. Yani genel enflasyon oranları %10 ve %15 arasında olarak tahmin edilebilir. Bu durumda asgari ücrette yapılacak zam maksimum 200 ve 400 arasında olmakta. Devlet tarafından yapılan Merkez Bankası’nın katılımcı anketine göre Ağustos ayına ilişkin enflasyon oranları % 16.30 olarak açıklandı. Bu oranlara göre ise 565 TL maaş zammı ile 2825 TL olan asgari ücret 3390 TL’ye yükselmiş oluyor. Beklenen artışın istenen düzeyde olmaması yeni teklifleri beraberinde getirebilir. Gıda ürünlerinde yapılan zamlar ve asgari ücretlinin yaşadığı sıkıntılar sık sık gündeme gelirken asgari ücretli çalışanların bu zamları nasıl karşılayacağı merak ediliyor.
Memur maaşlarının belli olmasının ardından Türkiye’de özel sektör en büyük toplu iş sözleşmesi yapan Türk İş Metal Sendikası asgari ücret görüşmeleri yapmaya başladı. Buradan çıkacak kararın ise Asgari Ücret Tespit Komisyonunu etkilemesi öngörülebilir. Her yıl Aralık ayında belirlenen asgari ücret zammı bu senede 1 Aralık’dan itibaren yapılmaya başlanacak görüşmelerle belli olacak. Bu komisyonda göre yapan üyeler arasında işçi, işveren ve devlet adına temsilci olarak 5’er üye görev alıyor. Geçmiş yıllarda Asgari Ücret Tespit Komisyonunda çıkan karara göre 2016 yılında %30 zam yapılmıştı. 2017 yılında ise bu oran %7.9 civarında kalmıştı. 2018 yılında yapılan asgari ücret zammı %14.2 olarak belirlendi. 2019 yılı enflasyon oranlarında ki yüksek artışlardan sonra gıda, hijyen, ev kiralarında ki ani yükselişlerle birlikte koalisyon %26.1’lik zamla maaşlar ve enflasyon arasında dengeyi bulmuştu. 2020 yılında %15’lik bir zam yeterli bulunurken 2021’de yükselişe geçen enflasyon oranları dikkate alındığında 2022’de hangi oranda zam yapılacağı hala belirsizliğini koruyor. Yapılan memur zamlarından asgari memur maaşı 4.100 TL olmasının ardından beklentiler minimum 3500 TL olarak gözükebiliyor.
Türkiye gelecek ekonomik planlamalar çerçevesinde yaşanacak maaş artışlarının 2021-2023 yılı çerçevesinde geçmiş yılların enflasyon oranlarının dışında hesaplanacağı OVP tarafından açıklandı. ‘Buna göre fiyatlar enflasyon ve maaş dengelemesi şeklinde olmayacak. Mali disiplin korunacak şekilde zam uygulanacaktır.’ Bu açıklamalar neticesinde bu oranların %10’un altında da kalabileceği veya daha üst düzeyde olabileceği anlamı çıkarılabilir. OVP’nin mali hedefine göre ise bu oran %8 olursa asgari ücret 3.178 TL olarak karşımıza çıkabilir.